Οι Αθηναίοι αγαπούν τις αυθεντικές αμερικάνικες γεύσεις, αλλά τις πληρώνουν συνήθως τα διπλά λεφτά από τους Νεοϋορκέζους και τους Καλιφορνέζους. Ευτυχώς, την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ήρθε να διορθώσει το Burger Joint.
Όταν πας στην Αμερική παθαίνεις κατάθλιψη από τα συγκλονιστικά burger, τις φορτωμένες με υλικά american-style πίτσες, τα χορταστικά χοτ ντογκς, τα giant donuts, τις τραγανές πατάτες και γενικά το «eat as much as you can» μάρκετινγκ με τις εξευτελιστικές τιμές. Δεν ξέρω πόσο μεταλλαγμένα είναι όλα αυτά, αλλά –ω θεε!- είναι πεντανόστιμα και πάμφθηνα.Γι’ αυτό κι εδώ στην Αθήνα με εκνευρίζει η αυστηρή διάκριση ανάμεσα στο φτηνό και στο καλό: ή που η παραγγελία θα έρθει με δυο μπαγιάτικα ψωμάκια πάνω-κάτω, ένα μπιφτέκι σαν σόλα Nike Air και μια ντομάτα με γεύση κολοκύθι ή που το «γκουρμέ μπέργκερ» θα κάνει όσο ένα μοσχάρι ολόκληρο μαζί με τα κέρατα. Όμως, η μαγκιά και σχεδόν όλη η γεύση είναι στο μεράκι και στην τεχνική που βάζεις στο μαγείρεμα. Κι αυτό δεν κοστίζει.
Την εξαίρεση, λοιπόν, σε αυτόν τον ακριβό κανόνα την έχω βρει νομίζω στο Burger Joint, που έχει ανοίξει στη Γλυφάδα και στο Νέο Ψυχικό και μέσα σε λίγο καιρό έχει γίνει talk of the town με δεκάδες ξελιγωμένους να περιμένουν στην ουρά για ένα «Hangover Burger» ή για μια «Pizza Proscuitto e Funghi» (σημ. η πολιτική του μαγαζιού είναι καλώς ή κακώς να μη δέχεται κρατήσεις και έτσι ποτέ δεν ξέρεις πόσο γρήγορα θα εξυπηρετηθείς).
Το Burger Joint δεν είναι βέβαια τσάμπα σαν τα fast food –κάτι που θα με έβαζε σε υποψίες ότι τρώω μαγειρική σόδα και αλεσμένα σκληράδια. Είναι, όμως, value for money, αφού το αφράτο medium-well μπιφτέκι, οι φρέσκιες πατάτες και οι τεράστιες αμερικάνικες μερίδες δεν κοστίζουν εδώ το βάρος τους σε χαβιάρι.
Δεν έχω δοκιμάσει φυσικά όλο τον κατάλογο (είμαι ένας τόσος δα ανθρωπάκος…), αλλά τα δικά μου αγαπημένα που προτείνω ανεπιφύλακτα είναι το Unami Burger (μοσχαρίσιο μπιφτέκι, κατσικίσιο τυρί, μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και truffle mayo), το Mexican (μπιφτέκι, cheddar, ντομάτα, japaleno, guacamole) και το καταπληκτικό Mexican Corn, ένα side dish με βρασμένο καλαμπόκι που ύστερα ψήνεται στη σχάρα με μαγιονέζα, ανθότυρο και γλυκιά πάπρικα. Πραγματικά μιαμ! Αληθινά σλουρπ!